Sivka v prehrani

Prava sivka kot začimba in zelišče

Prava sivka je lahko tudi odličen dodatek k jedem in pijačam. Ročno žeto in naravno sušeno  cvetje prave sivke je osnova za kulinarično sivko in sivkin sirup, ki bo vašim jedem predstavil nov, prijeten okus, ki bo navdušil vas in vaše goste.

Kulinarična sivka

popestri okus

Kuilinarična sivka

Kako jo pridobiva

Kulinarična sivka je 100% suho cvetje prave sivke. Ekološko cvetje prave sivke ročno požanjemo, spnemo v šopke in damo sušiti v temen, suh in zraćen prostor. Ko se cvetje posuši ga osmukamo iz stebel in hranimo v suhem in temnem prostoru dokler ne pride v tvoj dom.

Kako deluje

Prava sivka deluje sproščujoče in pomirjujoče.

Kdaj jo uporabljamo

Suho cvetje prave sivke lahko uporabimo za pripravo zeliščnega čaja ali sirupa, lahko pa ga dodamo tudi različnim jedem, še posebej pa se dobro poda k sladicam.

Nasvet za sladico

Marmorni kolač je super sladica, ki je enostavna za pripravo in ne vzame veliko časa. Jaz vanj dodam še cvetje sivke in koščke čokolade, ker imam čokolado res rada.

Sestavine:

200 g masla
200 g trsnega sladkorja
žlička limonine lupine
4 jajca
1 l mleka
500 g moke
1 vrečka pecilnega praška
40 g kakava
100 g čokolade
4 g Blue Hill kulinarične sivke
sladkor v prahu za posip
moka in maslo za model

Priprava:

Model za šarkelj namažemo z maslom in pomokamo. Pečico segrejemo na 200°C. Maslo si pripravimo prej, da se nekoliko ogreje in zmehča, da ga lahko penasto vmešamo. Maslu dodamo limonino lupino, cvetje sivke in sladkor. Med stalnim mešanjem postopoma dodamo še jajca. Moko in pecilni prašek presejemo ter izmenično z mlekom dodajamo penasti mešanici. Čokolado z nožem razrežemo na manjše koščke in jo dodamo pripravljeni masi. Polovico testa zlijemo v model, drugi polovici pa dodamo kakav in premešamo. Nato še drugo polovico zlijemo v model in z obrnjeno kuhalnico zarišemo vzorec.
Kolač damo v ogreto pečico za 60-70 minut. Pečen kolač zvrnemo na mrežo, nato pa ohlajenega potresemo s sladkorjem v prahu.

okus, ki se mu ne moreš upreti

Sivkin sirup

Aroma, ki je ne pozabiš

Sivkin sirup je sestavljen iz vode, sladkorja, cvetov sivke in citronske kisline. Njegova intenzivna roza barva je posledica naravne reakcije med sestavinami. Blue Hill sivkin sirup tako ne vsebuje nobenih barvil ali dodatnih konzervansov.

Kako ga uporabljamo

Sivkin sirup je odlična brezalkoholna osvežilna pijača. Prava sivka ustvari čudovito aromo, ki se še posebej prileže v vročih poletnih mesecih. Sirup pa lahko uporabimo tudi v sladicah ali pa z njim pripravimo osvežilen koktail. Proporočamo mešanje v razmerju 1:9