Hidrolat prave sivke

Hidrolat prave sivke

V tej objavi si lahko preberete o vseh mogočih načinih uporabe, ki jih omogoča hidrolat prave sivke. Pri tem je treba opozoriti, da ni vsak hidrolat primeren za vsako vrsto uporabe, zato morate preveriti njegov izvor, način pridelave in navodila za uporabo.
Hidrolat ali rožna voda ter eterično olje sta produkta, ki nastaneta pri parni destilaciji sivke. V hidrolatu so v vodi topne aromatične in zdravilne snovi rastline. Hidrolati so pomemben zdravilni material in imajo izredno širok spekter uporabe. Uporabljamo jih v kozmetičnih pripravkih, pripravkih za nego kože in takrat, ko bi bila eterična olja za našo kožo pregroba.
Koža in lasje
Ker hidrolat prave sivke deluje antiseptično, je dobrodošel pri vseh kožnih težavah, vključno z aknavostjo, ekcemi, piki insektov in opeklinami. Hidrolat sivke je nežen in uravnava vse vrste kože, hladi v poletni vročini, blaži sončne opekline in ureznine od britja. Nežno in varno čisti in tonizira mastno, suho in zrelo kožo. Uporablja se za čiščenje in mehčanje kože obraza in las. Krepi tudi lase. Zelo uporaben je tudi kot protibolečinski in proti oteklinski obkladek v primeru pikov insektov.
Psihično počutje
Na psihičnem področju hidrolat sivke sprošča in revitalizira. Odpravlja glavobole, stres in duševno izčrpanost. Pomirja tudi otroke.Po kopanju jih lahko namažemo s tem hidrolatom ali ga dodamo direktno v kopel. Žlica ali dve bosta zadostovali.
Zdravje
Hidrolat sivke blagodejno vpliva na prebavila. Uporabimo ga lahko za grgranje pri težavah z glasilkami. Uporaben je tudi kot sestavina v losijonih in kremah za odpravo revmatizma in za čiščenje ran.
Prehrana
Hidrolat lahko uporabimo tudi kot dodatek k limonadi. Vrču limonade dodamo eno ali dve žlici hidrolata, napitek pa lahko dodatno popestrimo z nekaj cvetovi prave sivke.
Nazaj na spletni dnevnik

Napišite komentar

Upoštevajte, da morajo biti komentarji pred objavo odobreni.